Vesti
2020-09-28 23:20:02
OK za Omladinski Klub

OK za Omladinski Klub je prvi projekat realizovan od strane udruženja građana Ad Fines Cultus.

OK za Omladinski Klub je prvi projekat realizovan od strane udruženja građana Ad Fines Cultus u saradnji sa Kancelarijom za mlade Kuršumlija kao predstavnikom lokalne samouprave i đačkim parlamentom Gimnazije Kuršumlija a u sklopu projekta Krovne Organizacije Mladih Srbije pod nazivom Odlučionice. 

 

Opšti cilj projekta je premeštanje mladih sa "ulice", smanjenje vršnjačkog nasilja i učenje o toleranciji i raznolikosti kao i poboljšanje položaja mladih i davanja mogućnosti da se i njihov glas čuje.

 

Kako je udruženje primetilo da je jedan od velikih problema u našoj opštini nedostatak prostora za talentovane mlade sugrađane koji ostaju bez neformalnog obrazovanja i postaju demotivisani za daljim napredovanjem. Na to doprinosi i isključivanje iz donošenja odluka od strane lokalne samouprave čime se glas mladih ne čuje. 

 

Potrebe mladih su kreativno izražavanje, međusobno upoznavanje sa sebi sličnima/različitima, sticanje novih iskustva i spoznaja sopstvenih talenata kroz različite tipove radionica.

 

Inicijativa se bavila podizanjem svesti mladih i lokalne samouprave o važnosti omladinskog kluba i potencijala mladih u njihovoj sredini i povećanjem vidljivosti mladih i njihovih potreba. U toku realizacije ove inicijative organizovano je više deljenja flajera u centru grada na kojem je učestvovalo oko 17 mladih. Akustična svirka organizovana je u centru grada i bila je slobodnog tipa a učestvovali su mnogi mladi talentovani muzičari koji su pomogli da se veliki broj ljudi okupi i informiše o inicijativi i skrenuli pažnju kako su oni ti kojima je prostor preko potreban. Na toj svirci nastupali su: Aleksa Keča, Matija Savić, Anja Todosić, Anđela Milosavljević, Miloš Timotijević, Miroslav Vučetić, Oliver, Ilija Vučković i mnogi drugi. 

 

Održan je jedan sastanak sa predsednikom opštine Milomirom Vidićem na kojem su prisustvovali predstavnici KOMS-a, Ad Fines Cultus, KZM Kuršumlija i predstavnici mladih. Predsedniku se ideja dopala i shvatio je važnost Omladinskog Kluba i obećao da će se tim problemom baviti u budućnosti. 

 

Autor:
Momčilo Timotijević