Blog
2021-11-29 19:18:30
Ad Fines Cultus - Početak

Ništa neće da se promeni ako ga mi ne promenimo...

            Sve je počelo sa idejom - ništa neće da se promeni ako ga mi ne promenimo, ništa neće samo od sebe. Kao društvo koje voli da zasuče rukave i već ima dosta iskustva sa volontiranjem rešili smo da vidimo šta to može da se promeni ako svi upremo snagu zajedno. Kako to da neko nama da pare da uradimo ono što smo zamislili? E sad, kopali smo po guglu i naleteli na informaciju da za određena sredstva na konkursima možemo da konkurišemo kao neformalna grupa ili kao udruženje građana. Neke od stvari koje smo poredili kako bi se odlučili šta je bolje za nas i odakle da počnemo su sledeće:

 

Neformalna grupa:

- Ne mora da se zavede nigde (NEMA PAPIRA, statuta, skupštine, prijave u APR-u i još mnogo takvih stvari.)

- Potrebne su samo tri osobe da bi se konkurisalo

- Grantovi su uglavnom značajno manji 

 

Udruženje građana:

- Mora da se zavede u APR-u

- Mora da se odradi mnogo papirologije (statut, osnivačka skupština, upravni odbor, nadzorni odbor....)

- Ima mnogo više konkursa a cifre su mnogo veće

 

            Koliko god neformalna grupa bila lakša za organizaciju i održavanje ipak smo odlučili da osnujemo udruženje građana i počnemo sa radom. Početak kao svaki mora da bude malo teži ali količina ideja i stvari koje našem gradu fale su nas povukli da se pomučimo i krenemo sa radom!

Nakon naletanja na mnogo nepoznatih stvari i poteškoća da otvorimo udruženje naleteli smo na Krovnu Organizaciju Mladih Srbije kojima smo se obratili za pomoć. Svim našim nedoumicama je došao kraj jer smo imali kome da se obratimo a oni su sa puno interesovanja pomogli našem malom timu da osnuje udruženje. 

 

            U procesu otvaranja udruženja odlučili smo da će nam glavni prioritet biti mladi u našem gradu, njihove želje, interesovanja, potrebe i edukacija. Za naziv udruženja uzet je stari latinski naziv grada "Ad Fines" a njemu pridodat "Cultus" kao kultura kojom želimo da se bavimo. Odavde počinje da se piše priča o svim budućim avanturama a limit su samo naša mašta i volja.

 

Nastavak priče - Ad Fines Cultus - Prvi projekat

Autor:
Momčilo Timotijević i Nemanja Velicki