Blog
2021-11-29 19:40:59
Ad Fines Cultus - Prvi projekat

Ovo prvo iskustvo nam je mnogo značilo i sa svakim sledećim učimo sve više i više.

            Kako je to pisati projekat, gde pronaći konkurse i kako napraviti ideju... Mi smo sve to naučili na malo teži način. Pisali smo puno projekata, konkurisali na sve strane, davali neke od naših najboljih ideja ali ni jedan jedini konkurs nije prošao. Kako smo već počeli da gubimo nadu rešili smo da se ipak malo edukujemo (jer kao i uvek: uputstvo se ne dira dok ne zatreba). Videli smo nekoliko seminara koji su se bavili ovom temom i rešili da se prijavimo i vidimo šta imaju da ponude.

 

            Nakon prvog seminara reakcija je bila "Žao mi je one ljude koji su čitali naše dosadašnje projekte". Naučili smo da pisanje projekta nije samo "Ej mi imamo super ideju, dajte nam pare!" već serije istraživanja, anketiranja i stručnijeg prezentovanja organizacijama koje finansiraju projekte o tome šta je zapravo problem i kako planiramo da ga rešimo. Od tada aktivno smo krenuli da pratimo i prisustvujemo seminarima i webinarima kako bi što više unapredili svoje znanje i veštine i već tada su konkursi počeli da nam izgledaju ozbiljnije.

 

            Prvi projekat koji nam je prošao bio je "OK za Omladinski Klub" u okviru KOMS-ovog projekta "Odlučionice" a bavio se javnim zagovaranjem za otvaranje omladinskog kluba u Kuršumliji. U sklopu ovog projekta odrađena je serija webinara gde su nas naučili novim veštinama. Prvi put smo za potrebe ovog konkursa radili anketu gde smo prikupili informacije o potrebama mladih u našoj opštini. Ovo je bio bitan korak jer nam je dao merljive dokaze da je baš omladinski klub potreban ovom gradu. Odmah smo krenuli sa planiranjem kompletne zagovaračke kampanje i bacili se na realizaciju projekta. 

 

            Ovo prvo iskustvo nam je mnogo značilo i sa svakim sledećim učimo sve više i više.

Autor:
Momčilo Timotijević i Nemanja Velicki